Tutoriale

14 pași prin care îți faci cont de vânzător pe Amazon.com (cu screenshot-uri)

Atenție: Acest articol nu mai este de actualitate, el este păstrat pentru arhivare. De la sfârșitul lui august 2017, România este oficial acceptată ca și țară de reședință pentru vânzătorii terți pe Amazon.com. Ghidul actualizat pentru deschiderea contului se găsește aici.

În continuare voi prezenta cei 14 pași prin care mi-am deschis un cont Amazon Seller in SUA, cu screenshot-uri. Menționez că în exemplul prezentat m-am înscris pentru un cont Professional, ca și „Individual”, deci nu am menționat nimic de vreo firmă.

Așadar, nu e obligatoriu să ai firma sau PFA, poți să începi ca persoană fizică. Și asta e recomandarea mea la început, pentru că nu are rost să treci prin bătaia de cap de a îți face o entitate juridică până nu testezi dacă produsele pe care le-ai ales chiar se vând la un nivel satisfăcător. Datele completate la înscriere se pot schimba oricând din setările contului.

1. Link în josul paginii

Intră pe https://www.amazon.com și în josul paginii sub titlul „Make Money with Us”, dă click pe link-ul „Sell on Amazon”.

2. Alegere cont Professional

Pe pagina care se deschide, click pe butonul „Start selling” din prima parte a paginii. Aici sunt prezentate mai multe detalii despre vânzarea pe Amazon, și o comparație între tipul de cont Professional și cel Individual.

Noi mergem cu cel Professional, din mai multe motive cum ar fi: număr nelimitat de vânzări pe lună, poți face campanii de publicitate, poți să folosești Amazon FBA. Cu un cont Individual e imposibil să creezi o afacere în adevăratul sens al cuvântului.

După cum reiese și din pagină, contul Professional costă $39.99 / lună (în jur de 160 lei în momentul de față).

3. Creeare cont obișnuit Amazon.com

Presupunând că nu ai deja cont pe Amazon.com (de cumpărător) și nu ești logat, va apărea un formular prin care să creezi unul.

4. Introducere Legal Name

Încep pașii efectivi prin care creezi contul de Amazon Seller. Primul lucru va fi să introduci „numele legal”. În cazul de față va fi numele din buletin.

5. Date de identificare

Mai departe îți vor cere adresa și datele de identificare. Aici probabil că se împotmolesc majoritate românilor pentru că în acel drop-down de la „Country” nu apare România. O soluție ar fi să apelezi la un serviciu online care îți deschide o căsuță poștală în SUA pentru un abonament, dar soluția gratis pe care mi-a spus-o chiar un angajat Amazon e mult mai simplă.

Adresa asta nu va fi efectiv folosită pentru nimic, cum ar fi să primești corespondență, deci respectivul angajat mi-a spus să îmi scriu adresa reală (oraș, strada, număr etc), dar ca și țară să aleg oricare din listă (mai puțin SUA). Eu am ales Singapore, pentru că au același format la codul poștal, deci trece de validare. Am auzit de cineva care a ales Bulgaria, dar și-a modificat și codul poștal… alegerea e a ta.

Actualizare – 7 martie 2017: Se pare că cei de la Amazon sunt foarte activi în ultima vreme cu verificările. Mai mulți cititori mi-au spus că după crearea contului li s-a cerut dovada adresei, copie după CI și alte acte. Așa că e foarte important ca după ce îți deschizi contul folosind o țară oarecare, să mergi la Settings / Account Info și la Business Address și Legal Entity să introduci informațiile reale – aici vei putea alege România.

În continuare nu ești obligat să ai SRL, dar fiind cetățean UE, vei plăti TVA pentru serviciile facturate de Amazon (comision vânzări, reclame). Dacă ai SRL plătitor de TVA, va trebui să introduci codul TVA (RO…) mai jos la VAT Information, și atunci nu vei mai plăti TVA către Amazon.

Actualizare – 28 martie 2017: Mai mulți oameni care și-au făcut cont în ultima perioada mi-au spus că și după schimbarea adresei la Business Address și Legal Entity, Amazon le-a suspendat contul și le-a cerut documente pentru clarificare.

Din fericire se pare că toți care au trimis documentele care trebuie au avut contul reactivat în maxim 30 de zile. Din mai multe surse am înțeles că cel mai sigur e să trimiți scanări după următoarele (cât mai multe, în funcție de disponibilitate). Le-am pus în ordinea importanței:

 • Buletin (CI)
 • Extras de cont
 • Factură de utilități pe numele tău la adresa înscrisă
 • Carnet de conducere
 • Pașaport
 • Card Bancar
 • Fotografie cu tine având buletinul în mână

Ar mai fi de menționat că la Business Address și la Legal Entity poți alege România, dar la Official Registered Address nu poți. Tot va trebui sa pui o altă țară acolo, dar n-am auzit pe nimeni sa fi avut probleme cu asta.

Nu ezita să comunici cu cei de la Support folosind chat sau telefon, vei primi răspunsuri mai repede.

Business Display Name e numele magazinului tău, care va apărea pe pagina de produs undeva lângă preț, unde scrie „Sold by”. Recomandarea mea ar fi să alegi un nume general, fără vreo tirmitere la o anumită categorie, pentru că nu știi niciodată ce altă nișă valoroasă găsești, față de ideea ta de acum. Numele ăsta se poate schimba oricând, deci nici nu trebuie să te stresezi prea tare.

Adresa site-ului poți să o lași necompletată, și urmează verificare numărului de telefon. Amazon îți va trimite un SMS cu un cod pe care îl vei introduce pe pagina asta. E un proces foarte rapid. Alta opțiune ar fi să primești un apel telefonic de la un robot care îți va cere să introduci codul afișat pe pagină.

6. Card bancar

Cardul va fi taxat lunar, dar asta doar dacă ai o balanță negativă în cont. De exemplu dacă deja în prima lună ai vândut de peste $39.99, când va veni a doua dată de facturare, banii ăștia se vor retrage din încasări și nu de pe card.

Actualizare – 18 aprilie 2017: De fapt nu va fi acceptat orice card, el trebuie să accepte tranzacții online fără cod CVV (cel de 3 cifre de pe spate). Unele bănci acceptă asta implicit, la altele trebuie activată o opțiune și altele nu acceptă deloc. De exemplu, ultima dată când am verificat, ING nu acceptă deloc, iar la BT trebuie activată o limită temporară de tranzacții online fără CVV (o dată la 3 luni).

Deci dacă îți este refuzat cardul, verifică la bancă statusul tranzacțiilor online fără cod CVV pentru cardul respectiv.

7. Start interviu taxe

Urmează interviul pentru taxe, click pe Start Interview.

8. Alegere formular pentru non-rezidenți SUA

La întrebarea „For U.S. tax purposes, are you a U.S. person?”, bifează No, după care click pe Save and continue.

9. Completare formular

De data asta poți alege România, deci introdu adresa ta reală. Ca și „type of beneficial owner” alege Individual, și în partea de jos nu bifa nicio căsuță. Click pe Save and continue.

10. Verificare date

Pe pagina următoare trebuie doar să verifici că datele sunt corecte. După verificare, click pe Save and continue.

11. Semnatură electronică

Aici semnezi electronic. În partea de sus bifează toate căsuțele, după care introdu numele, adresa de email și alege Individual. Click pe Submit.

12. Verificare date din nou

Încă o verificare a informațiilor, după care click pe Exit Interview.

13. Detalii opționale despre produse

În continuare te vor întreba detalii de legate de produse și categorii, pentru a avea anumite setări implicite la interfață, poți să sari peste ele.

14. Prima accesare a contului

Felicitări! Ai în față panoul de bord al viitoarei tale afacere de succes 🙂

Din momentul ăsta ai posibilitatea să umbli prin interfață și să te acomodezi cu diversele secțiuni. În partea din dreapta sus poți observa o alertă care spune că nu ți-ai completat datele contului bancar unde se vor transfera încasările.

Ăsta e celălalt lucru important pentru a avea toată infrastructura pregătită și voi prezenta pașii pentru a rezolva asta în articolul următor.

Recomandare: Abonează-te la newsletter pentru a primi articolele care vor apărea aici, dar cu o săptămână înainte. De asemenea, acolo voi trimite informații exclusive care nu vor apărea pe blog!
Show More
Amazon FBA - Cursul AMZ Academy

Related Articles

5 Comments

 1. Bună!
  În cazul în care nu ești rezident în una din țările listate de amazon, de ex. RM, este posibil de a crea cont de vinzător ca persoană fizică? E o soluție în acest sens ceea ce ați scris? Sau în general, e posibil asta acum și prin ce metodă?
  Mulțumesc!

  1. Momentan Republica Moldova nu este pe lista tarilor acceptate ca si resedinta a vanzatorilor pe Amazon. De aceea nu poti deschide cont de seller nici pe persoana fizica, nici pe firma cu o adresa din aceasta tara.

   Solutii sunt mai multe, de exemplu iti poti infiinta o firma in alta tara, cum ar fi LLC in SUA, sau chiar un SRL in Romania.

  1. Depinde pe care platorma Amazon vinzi, daca e Amazon.com, atunci vor fi din SUA. Insa pe lenjerii de pat te anunt de acum ca este o concurenta acerba si sunt deja branduri consacrate cu produse cu mii de review-uri.

 2. Salut Sergiu!
  Vreau sa-mi deschid cont de seller pe amazon.com si la tax interview ma intreaba daca e individual sau business.
  La individual imi da un hint: „Individual” includes Sole Proprietors or Single-Member LLCs where the owner is an individual. Eu am un SRL in Romania in care sunt unic asociat. Ma incadrez la individual sau business?
  Daca aleg business, la urmatorul item ma intreaba ce fel de business e: corporation, estate etc. Din nou nu stiu ce ar trebui sa aleg. Daca m-ai putea lamuri ti-as fi recunoscator. Am cautat peste tot, am intrebat si pe grupuri. Nu-mi zice nimeni nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button