Tutoriale

16 pași prin care listezi primul produs și faci un FBA Shipment

Cu cele 4 articole din seria „FBA Private Label din China” am acoperit toți pașii pentru a importa ceva din China pentru vânzare pe Amazon, de la găsirea nișei până la prima comandă de produse. Acest articol vine ca și o continuare, dar nu l-am inclus în această serie pentru că acoperă un subiect general, un lucru pe care îl faci indiferent de unde ai produsele: cum adaugi un produs și creezi o livrare FBA.

Amazon oferă posibilitatea oricui de a vinde produse sub o listare existentă, dar acela e un model de business diferit de cel urmărit de acest blog (și unul mai complicat, părerea mea, numit Retail Arbitrage). Fiind vorba de Private Label, vom crea un produs cu totul nou.

Produse Private Label = produse pe care producătorii ți le oferă cu posibilitatea de a fi vândute sub propria ta marcă (brand). Mai multe detalii despre acest concept pe Wikipedia.

În continuare am documentat fiecare pas pe care l-am urmat pentru a adăuga o listare pentru produsul meu și pentru a crea prima livrare către depozitul FBA (Fulfilled by Amazon). Focusul acum este pe livrare, deci listarea creată va avea informațiile minime obligatorii. Sfaturi pentru a crea o listare care vinde am scris deja într-un articol mai vechi și voi reveni asupra subiectului în curând.

Pașii 1-7 (crearea listării) și 8-16 (crearea shipment-ului) pot fi tratate ca două activități separate. De altfel, data viitoare când vei trimite un stoc pentru același produs vei face doar pașii 8-16.

1. Click Inventory / Manage Inventory

2. În dreapta sus, click pe „Add a product”

3. Sub „List a new product”, click pe „Create a new product listing”

4. Alegerea categoriei, până la cea mai potrivită subcategorie

Când ajungi la ultima subcategorie, vei putea da click pe butonul „Select”.

5. Vital Info

Pentru majoritatea categoriilor, câmpurile obligatorii de aici vor fi numele produsului, numele brand-ului și Product ID. Acel Product ID este practic codul de bare și poate fi de tipul ASIN dacă produsul există deja pe Amazon (nu ne interesează), de asemenea nu ne interesează GCID și GTIN, deci noi vom alege EAN sau UPC, formatul standard de cod de bare.

Ca și private label seller însă, nu ești obligat sa introduci un cod de bare dacă vinzi produsul acesta doar pe Amazon. Pentru a primi o „scutire” de la Amazon, va trebui să trimiți o cerere aici.

Deci poți să faci cererea și să aștepți până se aprobă sau, recomandarea mea, să obții coduri de bare direct de la GS1 în regim de licență.

Pentru a veni în sprijinul celor care sunt la început de drum în acest domeniu, GS1 România a creat un pachet promoțional disponibil aici, pachet în care vei regăsi taxa unică de aderare redusă la 90 de euro, plus o licență anuală de utilizare a cărei valoare este redusă în primul an și diferă în funcție de pachetul ales (de la 80 de euro pentru 99 de coduri până la 280 de euro pentru 99.999 de coduri). Din al doilea an taxa de licență anuală va trebui achitată integral.

Pentru mai multe întrebări frecvente și răspunsuri, te rog să accesezi acest articol de pe site-ul GS1, iar pentru mai multe detalii despre relația dintre GS1 și vânzătorii pe Amazon, recomand această serie de articole.

6. Offer

Pe tab-ul Offer vom bifa „Let me skip the offer data and add it later.” pentru că vrem doar să adaugă repede produsul. Vom reveni mai târziu pentru aranjarea paginii de prezentare.

7. Click pe „Save and finish”

După salvarea produsului vei primi un mesaj de confirmare după o redirecționare pe pagina de listare a inventarului.

8. Găsirea produsului în listă

Fiind pe pagina de listă, la „Filters” bifează Status: All și Fulfilled By: Merchant (imediat după listare produsul va avea acest status).

9. Alegerea „Change to Fulfilled By Amazon” din meniul drop-down

După ce găsești produsul în listă, în partea dreaptă vei avea un meniu drop-down unde apare „Edit” în mod implicit. Vei alege „Change to Fulfilled By Amazon” din acea listă.

10. Pagina de confirmare

Va apărea o pagină unde poți alege ce fel de cod de bare va apărea pe produsele trimise, pentru a putea fi identificate odată ajunse la depozit. Dacă ai fost scutit de a introduce cod UPC sau EAN, va fi doar opțiunea Amazon Barcode, altfel poți alege și Manufacturer Barcode (exact acel UPC sau EAN).

Atenție, o dată aleasă opțiunea pentru un produs, ea nu va putea fi schimbată la următoarele trimiteri. Eu am folosit ambele variante și nu am văzut nicio diferență în viteza de primire a stocului sau orice altceva. Fiind un produs Private Label pe care îl vinzi doar pe Amazon, recomand alegerea Amazon barcode.

Click pe „Convert & Send Inventory”.

11. Shipping plan

Aici vei putea introduce adresa expeditorului, va fi adresa furnizorului produselor. Eu am ales în toate cazurile „Individual products” (produsele se află individual în coletele trimise).

Click pe „Continue to shipping plan”.

12. Dimensiunile și cantitatea

Fiind prima trimitere, va trebui să introduci dimensiunile produsului în ambalajul său. Ele vor fi memorate și data viitoare vei putea sări peste acest pas.

13. Prepare Products

Aici dăm click direct pe „Continue” pentru că noi (furnizorul) ne vom ocupa de prepararea coletului, adică ambalarea și lipirea de coduri.

14. Label Products

Dacă ai ales Manufacturer Barcode, poți sa dai click direct pe „Continue”. Dacă ai ales Amazon Barcode, aici vei putea descărca un PDF cu toate codurile de bare. Codurile astea pot fi trimise la furnizor să le lipească pe fiecare produs. O variantă mai avantajoasă ar fi să integrezi codul de bare în ambalajul produsului (poți converti unul din codurile din PDF în imagine și integra în design-ul ambalajului).

15. Review Shipments

Aici se creează livrările (shipments). Dacă la Settings / Fulfillment by Amazon ai ales Distributed Inventory Placement, vor fi create mai multe shipment-uri, deci totalul produselor va fi împărțit în mai multe loturi de un algoritm din sistemul Amazon. În urma împărțiri va trebui să trimiți fiecare lot produse la alt depozit. Dacă ai ales Inventory Placement Service se va crea un singur shipment (opțiunea mea), dar vei avea taxe FBA un pic mai mari (de ordinul zecilor de cenți pe unitate). Din proprie experiență, complicația și costurile de a trimite la depozite diferite sunt mai mari decât acest plus la taxele FBA.

Recomand să dai un nume reprezentativ shipment-ului pentru a îl identifica ușor mai târziu (ex: product1 first 100pcs).

Click pe „Approve Shipment”.

16. Work on Shipment

După ce a fost creat shipment-ul, click pe „Work on Shipment”.

Din acest punct va trebui să afli de la furnizor în câte cutii trimite produsele și ce dimensiuni și greutate are fiecare cutie. Vei introduce aceste informații pe pagina asta și vei putea descărca un PDF cu etichetele de livrare, care se lipesc pe fiecare cutie. Astea le vei trimite furnizorului.

Adresa depozitului va apărea pe aceste etichete, dar o poți trimite și separat furnizorului, ea apare în partea de sus sub „Ship to”.

După ce se face trimiterea, vei putea introduce aici codul de tracking primit de la furnizor.

După asta, va trebui doar să aștepți pentru că angajații de la depozitul Amazon se vor ocupa de restul. Vei primi email-uri de confirmare când coletele au ajuns la depozit și produsele au fost adăugate în stoc.

Recomandare: Abonează-te la newsletter pentru a primi articolele care vor apărea aici, dar cu o săptămână înainte. De asemenea, acolo voi trimite informații exclusive care nu vor apărea pe blog!
Show More
Amazon FBA - Cursul AMZ Academy

Related Articles

18 Comments

 1. Cum trimit o cutie de cateva produse/kg la centrul lor de expediere?Eu locuiesc in Tg. Mures si nu stiu sa fie vreun centru de genul acesta in tara,aud in schimb ca este in UK.Italia si Germania.Dar cum trimit la oricare din astea cutia mea de produse?

  1. Practic trebuie sa faci dovada ca produsele tale nu folosesc coduri de bare.

   Pașii pentru a aplica la GTIN Exemption sunt prezentați în acest articol: https://sellercentral.amazon.com/gp/help/external/200426310

   Pe scurt, va trebui să faci următoarele:

   1. Scrii o declarație în numele brand-ului tău prin care spui că produsele nu au coduri GTIN (UPC, EAN sau JAN). Amazon oferă un model care se poate descărca din articolul menționat mai sus.
   2. Oferi un link către site-ul brandului sau, dacă nu ai site, niște imagini cu produsele.
   3. Depui cererea la această adresă: https://sellercentral.amazon.com/gtinx.

  1. Da, poti sa soliciti GTIN Exemption, deci scutirea de la folosirea codurilor de bare, dupa cum am detaliat in comentariul de mai sus.

   1. deci daca eu trimit un colet cu produse , acestea nu trebuie sa aibe fiecare aplicat barcodul EAN pe care l-am folosit la listarea produsului ?

 2. salut
  mereu sa zice ca furnizorul sa alege de la alibaba dar daca am un furnizor in turcia si vreau sa vand produsele lui cum procedez?

  1. In primul rand trebuie sa te asiguri ca ai o piata pe Amazon pentru produsele pe care le produce furnizorul tau din Turcia (au cautare) folosind unelte ca Jungle Scout.

   Apoi, daca au cautare, sa te asiguri ca poti sa oferi un pret competitiv fata de ofertele deja existente pentru acea nisa de produse.

   Daca ai trecut de verificarile astea si consideri ca totul e ok in privinta pietei, trebuie sa gasesti solutii de transport Turcia – SUA. Ele pot fi: curieri internationali (UPS, DHL etc) sau pentru volume mai mari si pret mai mic, companii de freight forwarding care intermediaza trimiteri cu vaporul sau cargo aerian.

   In rest, totul functioneaza la fel ca si cand ai alege un furnizor in China.

 3. Salut! Imi poti spune cum procedez daca am un produs care vine in mai multe culori sau marimi, trebuie sa fac un shipment pt fiecare culoare/marime si nr de bucati aferente?

  1. Salut, nu este nevoie de shipment-uri separate. Poti sa selectezi toate variatiile pentru care vrei sa trimiti stocuri din Manage Inventory, dupa care sa alegi „Send/replenish inventory” in stanga sus.

   Mai departe sunt aceiasi pasi din articol (incepand cu 10), iar la pasul 12 vei seta dimensiunea (daca e primul shipment), cantitatea si/sau configuratia cutiilor (poti trimite mai multe cutii in acelasi shipment).

   Pentru detalii despre cum adaugi variatii la produsul tau, recomand acest articol: https://amazon-seller.ro/produsul-tau-are-culori-sau-marimi-diferite-afla-cum-creezi-variatii-pe-amazon/

 4. Buna seara.
  As vrea sa stiu ce regim (de export?) si in baza a ce documente pot trimite coletul cu produse in depozitele Amazon prin DHL?
  Multumesc!

 5. Buna ziua
  Daca produsele se trimit din Romania , practic se creaza o eticheta DHL din contul DHL al meu catre adresa indicata de Amazon.
  Totusi cum isi dau ei seama ca acesta este shipmentul nostru ?

  Multumesc

  1. La pasul 16 am mentionat: „vei putea descărca un PDF cu etichetele de livrare, care se lipesc pe fiecare cutie”.
   Aceste etichete sunt din partea Amazon, nu a transportatorului, si au un cod de bare folosit pentru identificarea coletelor la depozit si asocierea lor cu shipment-ul tau.
   In exemplu tau vei lipi pe fiecare cutie si AWB-ul DHL, si eticheta descarcata din Amazon Seller Central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button