Sfaturi

4 lucruri noi pe care trebuie să le știi despre review-urile de pe Amazon

În ultimele două luni se pare că cei de la Amazon au fost ocupați să reorganizeze sistemul de evaluare a produselor de către cumpărători, sau, mai pe scurt, review-urile.

Ei nu au făcut nicio declarație oficială, dar este evident că ceva se întâmplă: au dispărut review-uri, unele produse au interdicție de a mai primi reiview-uri, conturi de cumpărători au fost șterse, și au apărut schimbări legate de afișarea și calcularea review-urilor.

Motivația celor de la Amazon o putem intui destul de ușor: în ultima vreme manipularea review-urilor a ajuns la un nivel critic. Dacă ai urmărit nișe cu cerere mare, sau vinzi pe așa o nișă, cu siguranță ai observat produse lansate recent care acumulează sute sau chiar mii de review-uri în mai puțin de o lună, neavând vânzările care să acopere procentul obișnuit de review-uri organice de 1-3%.

Aceste lucruri n-au avut cum să treacă neobservate nici de cumpărători, iar consecința este clară: scăderea încrederii în Amazon.

Așadar, iată cele mai importante 5 lucruri care s-au întâmplat în ultima vreme cu review-urile:

1. Au dispărut

În total, milioane de review-uri au fost șterse de pe toată platforma. Nu s-au făcut discriminări, au pățit asta atât produse best-seller, cât și produse recent lansate, și atât produse vândute de vânzători terți, cât și produse vândute de Amazon.

De exemplu, acest produs vândut de Amazon a avut acum o lună peste 6000 de review-uri. În acest moment nu are niciunul și interdicție pentru a mai primi review-uri noi (despre asta un pic mai târziu).

Din păcate și sellerii români au fost afectați… chiar și cunoscuți de-ai mei. Cine a pățit asta are șanse minime să mai recupereze review-urile șterse, deci va trebui să o ia de la capăt. Pentru a evita consecințe mai grave, ca suspendarea contului, este important să nu mai existe activitate suspectă din nou.

2. Produse au primit interdicție

În paralel cu ștergerea de review-uri, după ce a considerat că a detectat activități de manipulare a review-urilor, Amazon a pus o interdicție temporară pe multe produse. Se pare că interdicția e separată între review-uri verificate și neverificate, și nu e legată strict cu ștergerea lor.

De exemplu, poți să mai ai review-urile vechi, dar să ai interdicție, și poți să ai interdicție doar pentru review-uri neverificate, sau doar pentru verificate (mai rar).

Dacă ești în această situație, iată câteva sfaturi:

 • Interdicția ar trebui să expire după o săptămână.
 • Dacă nu a expirat, poți încerca această variantă:
  • Intră în legătură cu cineva care nu a cumpărat niciodată produsul tău și nu a lăsat review.
  • Persoana aceasta cumpără produsul la preț întreg.
  • Încearcă să lase review după ce a primit produsul.
  • Primește mesajul cu interdicția, face screenshot și te contactează prin mesageria Amazon, unde spune eventual că vrea foarte mult să lase un review și situația e frustrantă.
  • Contactezi Seller Support și spui că un client s-a plâns de situație, cu trimitere la comanda în cauză.

Dacă ai pățit unul din lucrurile de mai sus, e important să nu mai ai activitate suspectă din nou, pentru că riști suspendarea contului de seller. S-au observat următoarele limite: maxim 3 review-uri pe zi (da, se pare că în acest moment este un număr fix, nu un procent din vânzări, dar lucrurile sunt într-o permanentă schimbare), și cel mai bine e să nu primești review pentru mai mult de 5% din comenzi.

3. Review-uri separate la nivel de variatie

La produsele cu variații, fiecare variație este un produs separat, cu propriul cod ASIN, SKU și GTIN (UPC/EAN), dar ele sunt afișate sub același listing și au review-urile cumulate.

De exemplu, dacă vând un tricou albastru, verde și negru, unde fiecare a primit câte 2 review-uri, pe listing se vor afișa 6 review-uri, indiferent la care variație mă uit.

Am observat însă în ultima perioadă că au apărut produse unde review-urile sunt afișate separat, cum ar fi această pastă de dinți și acest pachet de hârtie igienică.

Personal am mai multe listing-uri cu variații și nu am pățit acest lucru, ba mai mult, se pare că majoritatea listing-urilor au review-urile cumulate ca înainte. Iată câteva exemple, chiar din sfera Private Label: saltea de yoga, mănuși de sală, jucărie pentru câini, sippy cup, suport pentru clape.

Ca idee, mi-a fost mult mai ușor să găsesc produse cu review-uri cumulate decât cu ele separate. Și, uitându-mă la categorii, intuiția îmi spune că această separare se face mai mult la produse „de supermarket”, deci nu suntem atinși noi, vânzătorii Private Label.

De altfel n-am primit informații de la niciun seller român că ar fi pățit asta. Sper să ramână așa, pentru că din punctul meu de vedere, o astfel de separare la produsele mele ar fi ceva destul de grav, iar logica din spate nu mi-e clară.

4. Conturi de cumpărători primesc interdicție sau chiar sunt șterse

Manipularea de review-uri nu poate avea loc fără unealta de bază: cumpărătorii care le postează.

Amazon nu cred că prețuiește nimic mai mult decât pe cumpărători, și încurajează postarea de review-uri folositoare pentru comunitate, având chiar un top al review-erilor. Aceștia sunt căutați de brand-uri pentru a obșine review-uri obiective pentru produsele lor.

Însă este o linie fină între asta și review-uri plătite cu o tentă exagerat de pozitivă. Amazon a dovedit că a „rupt prietenia” cu mulți cumpărători… se pare că peste 5000 de conturi aflate în top 10.000 reviewers au fost curățate de review-uri în ultimii 2 ani, cu o accelerare în ultimele luni.

Zvonurile spun că Amazon folosește inteligența artificială pentru a detecta activitatea suspectă printre cumpărători în ceea ce privește review-urile, cum ar fi o structură nenaturală a textului.

În concluzie, aceste schimbări pot părea intimidante, dar trebuie să ținem minte că rezultatul final va fi unul bun, și anume creșterea încrederii cumpărătorilor în Amazon, deci dezvoltarea în continuare a platformei, deci potențial mai mare pentru afacerile noastre.

Regulile se schimbă constant, dar cine e informat și joacă după reguli va avea de câștigat.

Recomandare: Abonează-te la newsletter pentru a primi articolele care vor apărea aici, dar cu o săptămână înainte. De asemenea, acolo voi trimite informații exclusive care nu vor apărea pe blog!
Tags
Show More
Jungle Scout

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.