Sfaturi

4 lucruri noi pe care trebuie să le știi despre review-urile de pe Amazon

În ultimele două luni se pare că cei de la Amazon au fost ocupați să reorganizeze sistemul de evaluare a produselor de către cumpărători, sau, mai pe scurt, review-urile.

Ei nu au făcut nicio declarație oficială, dar este evident că ceva se întâmplă: au dispărut review-uri, unele produse au interdicție de a mai primi reiview-uri, conturi de cumpărători au fost șterse, și au apărut schimbări legate de afișarea și calcularea review-urilor.

Motivația celor de la Amazon o putem intui destul de ușor: în ultima vreme manipularea review-urilor a ajuns la un nivel critic. Dacă ai urmărit nișe cu cerere mare, sau vinzi pe așa o nișă, cu siguranță ai observat produse lansate recent care acumulează sute sau chiar mii de review-uri în mai puțin de o lună, neavând vânzările care să acopere procentul obișnuit de review-uri organice de 1-3%.

Aceste lucruri n-au avut cum să treacă neobservate nici de cumpărători, iar consecința este clară: scăderea încrederii în Amazon.

Așadar, iată cele mai importante 5 lucruri care s-au întâmplat în ultima vreme cu review-urile:

1. Au dispărut

În total, milioane de review-uri au fost șterse de pe toată platforma. Nu s-au făcut discriminări, au pățit asta atât produse best-seller, cât și produse recent lansate, și atât produse vândute de vânzători terți, cât și produse vândute de Amazon.

De exemplu, acest produs vândut de Amazon a avut acum o lună peste 6000 de review-uri. În acest moment nu are niciunul și interdicție pentru a mai primi review-uri noi (despre asta un pic mai târziu).

Din păcate și sellerii români au fost afectați… chiar și cunoscuți de-ai mei. Cine a pățit asta are șanse minime să mai recupereze review-urile șterse, deci va trebui să o ia de la capăt. Pentru a evita consecințe mai grave, ca suspendarea contului, este important să nu mai existe activitate suspectă din nou.

2. Produse au primit interdicție

În paralel cu ștergerea de review-uri, după ce a considerat că a detectat activități de manipulare a review-urilor, Amazon a pus o interdicție temporară pe multe produse. Se pare că interdicția e separată între review-uri verificate și neverificate, și nu e legată strict cu ștergerea lor.

De exemplu, poți să mai ai review-urile vechi, dar să ai interdicție, și poți să ai interdicție doar pentru review-uri neverificate, sau doar pentru verificate (mai rar).

Dacă ești în această situație, iată câteva sfaturi:

 • Interdicția ar trebui să expire după o săptămână.
 • Dacă nu a expirat, poți încerca această variantă:
  • Intră în legătură cu cineva care nu a cumpărat niciodată produsul tău și nu a lăsat review.
  • Persoana aceasta cumpără produsul la preț întreg.
  • Încearcă să lase review după ce a primit produsul.
  • Primește mesajul cu interdicția, face screenshot și te contactează prin mesageria Amazon, unde spune eventual că vrea foarte mult să lase un review și situația e frustrantă.
  • Contactezi Seller Support și spui că un client s-a plâns de situație, cu trimitere la comanda în cauză.

Dacă ai pățit unul din lucrurile de mai sus, e important să nu mai ai activitate suspectă din nou, pentru că riști suspendarea contului de seller. S-au observat următoarele limite: maxim 3 review-uri pe zi (da, se pare că în acest moment este un număr fix, nu un procent din vânzări, dar lucrurile sunt într-o permanentă schimbare), și cel mai bine e să nu primești review pentru mai mult de 5% din comenzi.

3. Review-uri separate la nivel de variatie

La produsele cu variații, fiecare variație este un produs separat, cu propriul cod ASIN, SKU și GTIN (UPC/EAN), dar ele sunt afișate sub același listing și au review-urile cumulate.

De exemplu, dacă vând un tricou albastru, verde și negru, unde fiecare a primit câte 2 review-uri, pe listing se vor afișa 6 review-uri, indiferent la care variație mă uit.

Am observat însă în ultima perioadă că au apărut produse unde review-urile sunt afișate separat, cum ar fi această pastă de dinți și acest pachet de hârtie igienică.

Personal am mai multe listing-uri cu variații și nu am pățit acest lucru, ba mai mult, se pare că majoritatea listing-urilor au review-urile cumulate ca înainte. Iată câteva exemple, chiar din sfera Private Label: saltea de yoga, mănuși de sală, jucărie pentru câini, sippy cup, suport pentru clape.

Ca idee, mi-a fost mult mai ușor să găsesc produse cu review-uri cumulate decât cu ele separate. Și, uitându-mă la categorii, intuiția îmi spune că această separare se face mai mult la produse „de supermarket”, deci nu suntem atinși noi, vânzătorii Private Label.

De altfel n-am primit informații de la niciun seller român că ar fi pățit asta. Sper să ramână așa, pentru că din punctul meu de vedere, o astfel de separare la produsele mele ar fi ceva destul de grav, iar logica din spate nu mi-e clară.

4. Conturi de cumpărători primesc interdicție sau chiar sunt șterse

Manipularea de review-uri nu poate avea loc fără unealta de bază: cumpărătorii care le postează.

Amazon nu cred că prețuiește nimic mai mult decât pe cumpărători, și încurajează postarea de review-uri folositoare pentru comunitate, având chiar un top al review-erilor. Aceștia sunt căutați de brand-uri pentru a obșine review-uri obiective pentru produsele lor.

Însă este o linie fină între asta și review-uri plătite cu o tentă exagerat de pozitivă. Amazon a dovedit că a „rupt prietenia” cu mulți cumpărători… se pare că peste 5000 de conturi aflate în top 10.000 reviewers au fost curățate de review-uri în ultimii 2 ani, cu o accelerare în ultimele luni.

Zvonurile spun că Amazon folosește inteligența artificială pentru a detecta activitatea suspectă printre cumpărători în ceea ce privește review-urile, cum ar fi o structură nenaturală a textului.

În concluzie, aceste schimbări pot părea intimidante, dar trebuie să ținem minte că rezultatul final va fi unul bun, și anume creșterea încrederii cumpărătorilor în Amazon, deci dezvoltarea în continuare a platformei, deci potențial mai mare pentru afacerile noastre.

Regulile se schimbă constant, dar cine e informat și joacă după reguli va avea de câștigat.

Recomandare: Abonează-te la newsletter pentru a primi articolele care vor apărea aici, dar cu o săptămână înainte. De asemenea, acolo voi trimite informații exclusive care nu vor apărea pe blog!
Show More
Training Gratuit Amazon - 18 aprilie 2021, ora 20:00

Related Articles

2 Comments

 1. Buna! Am o mica problema cu un review: contul (numele) care mi-a dat review-ul nu apare in lista de comenzi pt produs. Stii daca exista vreun raport pe care sa-l downloadez in care sa-mi apara comenzile la care mi s-a lasat review?

  1. Pentru a proteja obiectivitatea review-urilor, Amazon ascunde orice legatura dintre comenzi si autorii review-urilor, deci in acest moment nu exista nicio varianta garantata de a gasi comanda asociata unui review pentru a contacta in privat cumparatorul.

   Singura metoda sa intri in legatura cu cumparatorul este sa postezi un comentariu public la review unde sa il rogi sa te contacteze pentru a rezolva problemele (ceea ce functioneaza destul de rar).

   In rest, ca sa monitorizezi automat aparitia de review-uri noi, Amazon ofera o mica unealta daca ai Brand Registry: sub Performance / Brand Dashboard este casuta „Critical Customer Reviews” unde vezi review-urile cu 3 stele sau mai putin din ultimele 30 de zile.

   Pe partea asta exista insa unelte software externe care monitorizeaza toate review-urile si iti dau notificari pe email cand apare un review nou. Eu folosesc momentan Salesbacker, care automatizeaza si email-urile de follow up dupa vanzare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button