Sfaturi

Care sunt produsele afectate de cele mai recente tarife ale lui Trump?

O știre de interes de anul acesta pentru noi, vânzătorii de produse fabricate în China pe Amazon.com, deci în SUA, este decizia lui Donald Trump de a impune niște tarife pentru anumite importuri din China în SUA. Astfel, pentru că importurile din China vor deveni mai scumpe, anumite nișe industriale din interiorul granițelor SUA vor deveni alternativa mai viabilă.

Deci muncitorii americani vor trăi mai bine. Cel puțin asta consideră el…

Pentru că sursa principală de furnizori pentru vânzătorii pe Amazon de pretutindeni este China, am urmărit cu atenție evoluția acestor tarife, de la prima știre din februarie-martie până acum.

Inițial au fost vizate doar materii prime, ca aluminiul și oțelul, deci tarifele nu erau relevante pentru noi, vânzătorii de produse finite pe Amazon. Apoi, prin vară s-au adăugat și alte categorii de importuri pe „lista neagră”, cum ar fi electronice și diverse produse industriale, iar din nou nu au fost motive de îngrijorare.

Chinezii nu s-au bucurat și au contraatacat cu tarife pentru importurile americane, și astfel a început un mic „război comercial” în care ambele părți adaugă tarife periodic și se amenință reciproc cu noi taxări.

Pe 17 septembrie 2018 s-a publicat cea mai recenta listă cu categorii de produse afectate de tarifele crescute pentru importuri din China în SUA, și eu am pus mâna acum câteva zile pe lista completă.

Lista are 192 de pagini și conține peste 4500 de categorii de produse. Tariful impus pentru aceste importuri este momentan de 10% din valoarea declarata, dar Trump amenintă că îl va crește la 25% până la sfârșitul anului dacă chinezii nu o lasă mai ușor cu tarifele lor.

Am citit toată lista și am catalogat următoarele categorii principale de produse:

 1. Pește și fructe de mare
 2. Legume, fructe, grâne, nuci
 3. Alcool și tutun
 4. Substanțe chimice (pigmenți, ierbicide, vopseluri, combustibili etc)
 5. Materii prime (piatră, metale)
 6. Componente pentru motoare
 7. Subansamble pentru bărci
 8. Piele de bovine
 9. Lemn, PAL, MDF (ca și materie primă, nu produse finite)
 10. Hârtie (de imprimat, desenat, împachetat, igienică etc)
 11. Caiete, carnete de notițe
 12. Lână, bumbac, poliester (materie primă, nu produse finite)
 13. Covoare, tapiserii tradiționale
 14. Cărămidă
 15. Sticlă, oglindă, recipiente din sticlă pentru laborator
 16. Fibră de sticlă
 17. Argint, aur și produse care conțin aceste metale
 18. Sârmă, lanțuri din fier, oțel, cupru, nichel, zinc, aluminiu etc.
 19. Diverse produse industriale și unelte din metal
 20. Frigidere, aparate de aer condiționat
 21. Diverse mașinării industriale
 22. Diverse componente electronice
 23. Mobilă, saltele

Toate acestea sunt categorii (cu puține excepții poate) unde oricum nu recomand lansarea unui produs, nici eu, nici alți traineri din sfera afacerilor pe Amazon.

Am găsit totuși câteva categorii unde poate v-ați gândit să vă lansați brand-ul de produse Private Label pe Amazon:

 • Baseball and softball gloves and mitts
 • Gloves specially designed for use in sports
 • Dog leashes, collars, muzzles, harnesses and similar dog equipment
 • Handbags
 • Hats and headgear

Desigur, tarifele vor afecta pe toată lumea, deci nu va exista vreun avantaj competitiv pentru nimeni, decât poate temporar pentru vânzătorii cu stoc mai mare, importat înaintea impunerii taxelor.

Totuși, sunt sigur că vor exista selleri și nișe unde se vor găsi alternative pentru furnizori în alte țări neafectate de tarife, cum ar fi India, Indonezia, Filipine sau, de ce nu… România.

Aici puteți accesa lista completă în format PDF. Pe lângă denumirile categoriilor de produse, în listă este menționat și codul HTS, cu care este familiar cine a mai livrat stocuri din China către depozitele Amazon.

Recomandare: Abonează-te la newsletter pentru a primi articolele care vor apărea aici, dar cu o săptămână înainte. De asemenea, acolo voi trimite informații exclusive care nu vor apărea pe blog!
Show More
Amazon FBA - Cursul AMZ Academy

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button