Cum să generezi corect un Super URL pentru produsul tău

Poate ați văzut până acum termenul „Super URL” vehiculat în sfera vânzătorilor pe Amazon, sau poate e prima dată când auziți de el. În orice caz, consider că este foarte important să știm ce este și cu ce ne poate ajuta.
Eu îl cunosc de mai mult timp, dar am așteptat să fac mai multă cercetare și experimente pe această temă înainte de a scrie un articol, deoarece folosit greșit poate avea efecte nedorite.
Să începem cu o privire în trecut.
Conceptul de Super URL
De când există Amazon Marketplace, mulți vânzători sau consultanți de-ai lor cu cunoștințe tehnice au încercat să înțeleagă și eventual să influențeze algoritmul care stă în spatele căutărilor pe cuvinte cheie – principalul mod prin care vizitatorii ajung la produsele pe care le cumpără.
Astfel s-a observat că există o legătură clară între poziția pe care apare un produs în lista de rezultate pentru o anumită căutare și numărul de vânzări pe care le-a avut în urma aceleiași căutări (sau a unora foarte similare). Acest lucru este logic și era de așteptat.
Ce s-a mai observat este că în urma unei căutări, cuvintele pe care le-ai introdus sunt memorate și apar în bara de căutări și după ce accesezi unul dintre produsele afișate. Mai mult, această memorare este făcută „pe față”, în URL-ul (adresa) produsului.
Să vedem un exemplu:
1. Căutăm „citrus juicer”.
2. Accesăm unul din produsele de pe prima pagină.
3. Observăm că în bara de adrese la sfărșitul URL-ului apare „&keywords=citrus+juicer”.
Având aceste informații, specialiștii SEO s-au gândit mai departe: oare dacă cineva accesează direct acest produs prin URL-ul care conține cuvintele cheie, Amazon va considera că persoana a făcut o căutare și a găsit produsul în listă, deci îl va poziționa mai sus în lista de rezultate?
Not So Super URL
Pentru mult timp, răspunsul a fost „da”, și acest tip simplu de Super URL a fost folosit cu succes de mulți vânzători.
În urmă cu aproximativ 1 an însă, Amazon și-a îmbunătățit algoritmul de căutări și a început să monitorizeze mai multe aspecte decât doar aceste cuvinte cheie, și anume comportamentul vizitatorului, modul cum a ajuns pe acea pagină, folosind cookies.
Cookie-urile nu mai pot fi manipulate, deci varianta inițială de Super URL n-a mai funcționat.
Super URL 2.0
În scurt timp însă, s-a observat că o altă variantă de Super URL funcționează. Nu este la fel de simplu și direct ca cea pentru pagina de produs, dar este singura soluție în momentul de față: URL către pagina magazinului.
Iată pașii pentru a obține Super URL corect:
1. De pe pagina produsului accesăm pagina magazinului. Este link-ul care apare după „Sold by”. Atenție, a nu se confunda cu link-ul către pagina brand-ului care apare sus deasupra titlului.
2. Pe următoarea pagină facem click pe link-ul către Storefront care apare în partea de sus sub numele magazinului.
3. Ajunși pe Storefront, facem o căutare după cuvântul cheie dorit. Dacă totul e în regulă, va apărea produsul care trebuie.
4. URL-ul acestei pagini este Super URL care funcționează.
Cum folosim Super URL?
Creșterea în ranking se va face în urma vânzărilor venite de pe acest URL, deci îl vom trimite acelor persoane care cu siguranță vor cumpăra produsul nostru. Asta se va întâmpla în cazul campaniilor de tip giveaway, populare pentru lansarea de produse noi pentru că vor genera tracțiune în vânzări și vor aduce de obicei și primele review-uri.
Despre giveaways voi scrie un articol separat, dar pe scurt este vorba de crearea de coduri de reducere cu procent mare de discount (aproape gratis) și distribuirea lor unor persoane interesate de produsul tău, care le vor cumpăra.
Printre modurile de distribuire a acestor coduri de discount se numără platforme precum Tomoson, JumpSend sau Facebook Offers.
Modificare ulterioară: am scris și un articol despre cum poți să lansezi un produs direct pe prima pagină folosind acest Super URL
Cum să NU folosim Super URL?
Este foarte important să distribui acest URL doar persoanelor care cu siguranță vor cumpăra produsul nostru. Dacă ei doar vizitează pagina și nu cumpără, atunci Amazon va considera că produsul este mai puțin relevant pentru acest cuvânt cheie, deci va dăuna în loc să ajute. De exemplu, e o idee proastă să trimiți către acest URL trafic din reclame pe Facebook sau Google.