Intrebari generale
1. Prima intrebare este legata de o nedumirere de a mea si anume, inainte de a plasa order-ul complet catre supplier, trebuie mai intai sa imi deschid contul de Seller Central? Asta pentru a vedea daca eventual apar niste probleme. Am vazut ca majoritatea intampina probleme cand isi deschid contul de Seller Central, iar cei de la Amazon sunt foarte rigizi si vor ca totul sa fie facut ca la carte. Ma gandesc la aceasta practica premergatoare pentru a evita vreo situatie nefavorabila in care eu sa imi comand produsele, sa le platesc ,iar dupa aceea sa aflu ca nu le pot expedia in China din cauza unor practici cerute de Amazon, care mi-ar intarzia tot procesul de shipping si vanzare.
2. In legatura cu supplierii chinezii , abordarea si negocierea cu ei, se poate negocia pretul produsului pana la valoare minima (asta daca respect numarul limita de produse cumparate pentru a profita de acest avantaj)? Sa zicem ca, produsul costa intre 2,50 USD si 4,00 USD, datorita experientei tale, ai reusit vreodata sa ajungi sa cumperi acel produs la pretul cel mai mic, sau in final se va ajunge la o cale de mijloc? Nu as vrea sa par vreun “profitor” in discutia cu ei cand vine vorba de negociere ,pentru ca dupa voi avea de pierdut. De aceea te intreb cum ar fi cel mai bine sa ii abordez , pentru a fi avantajat in final.
3. Exista posibilitatea de a primii toate cele 3,4 mostre din China toate impreuna? Asta pentru a reduce costurile de transport, si care ar fi aceea?
4. Am vazut intr-un video ca “initial fee” pentru codurile de bara GSM, este de 250 USD. Este adevarat?
5. Va trebuii sa am cate un barcode GSM (de 5 USD) pentru fiecare variatie de culoare a produsului meu? Dar sa spunem ca am 2 componente care compun produsul finit, pentru fiecare dintre ele trebuiesc procurate codurile GSM, UPC, FNSKU?
6. Cum imi pot creea o lista de e-mail prin care pot contacta clientii care au achiziotionat produsul meu ? Asta pentru a ii intreba daca le-au placut, etc. ? ( de exemplu le pot scrie sa lase un review daca le-a placut produsul, stiu ca nu trebuie mentionat numarul de stele sau alte tentative care sunt interzise de Amazon). Din cate am vazut , in general, se poate cere un review cumparatorului. Este adevarat? Ce alternative ar mai fi?
7. Tot intr-un video am vazut ca exista 2 modalitati care fac parte din categoria de shipping , una este printr-un freightforwarder (aceasta practica am inteles-o) , si cealalta ar fi “Duties for shipping” si Bond (pentru care am inteles ca s-ar cere o taxa de 500 de USD), dar nu i-am inteles rolul in aceasta practica. Stii despre ce este vorba? Aceste 2 elemente necunoscute mie, vor trebuii sa faca parte din acest proces?
8. Ultima intrebare priveste strict o parere personala.. de ce toata lumea recomanda sa se inceapa cu un singur produs la inceput? Sunt constient ca toate costurile extra (in afara de costul initial al produsului) se vor dubla, dar rata de success ar creste daca s-ar incepe cu 2 produse. Sa zicem ca din cele 2 produse, cel putin unul va merge, cu speranta ca va acoperii si investitia initiala facuta pentru celalalt produs. Vreau sa mentionez faptul ca vom fi 2 parteneri in acest business, asa ca ma gandeam de ce nu am putea incepe asa? De exemplu se pot achizitiona mai multe produse din gama pe care o consideram noi a fi mai cautata si profitabila, si achizitionarea a celuilalt produs sa fie mai limitata.
Acestea fiind spuse, iti multumesc pentru pretiosul timp pe care il acorzi aceste comunitati, iar daca voi avea alte nelamuriri, voi mai revenii cu o intrebare. Sa ai o seara faina. Cu respect, Andrei.


1. Inainte de a plasa comanda la furnizor e recomandat sa ai deja deschis contul de seller. Asta si pentru a preintampina eventuale probleme/amanari la inscriere, dar si pentru ca pe ambalaj trebuie sa apara codul FNSKU oferit de Amazon, si adresa de livrare (a depositului Amazon) o afli tot din Seller Central. Mai multe detalii legate de FBA shipments aici: https://amazon-seller.ro/16-pasi-prin-care-listezi-primul-produs-si-faci-un-fba-shipment/
2. Pretul listat pe Alibaba poti sa-l ignori, si in momentul cand ii scrii furnizorului il intrebi direct ce pret iti ofera. Iti recomand sa folosesti sablonul acesta cand contactezi un furnizor prima data: https://amazon-seller.ro/fba-private-label-din-china-episodul-2-contactarea-furnizorilor/
Majoritatea iti vor da preturi in functie de numarul de unitati comandate, si dupa ce ai mai multe raspunsuri poti sa-ti faci o idee despre cine e fair si cine exagereaza. Poti sa incerci sa negociezi un pic la prima comanda (un 10%), dar chinezii pun accent pe relatii pe termen lung.
Eu personal am ajuns dupa 2-3 comenzi la preturi cu 25-30% mai mici decat pretul minim afisat pe Alibaba, in mare parte si pentru ca am trecut de la plata prin Trade Assurance (unde furnizorul plateste un comision catre Alibaba) la plata prin T/T (transfer bancar direct).
3. Varianta asta e posibila doar daca lucrezi cu un agent. Unele listari de pe Alibaba sunt de fapt agenti si vei observa asta dupa ce iti raspund la mesaj, pentru ca iti vor spune ca iti pot da informatii/mostre de la mai multe fabrici.
Personal prefer sa comunic direct cu fabrici pentru ca agentii vor adauga comisionul lor la pretul de productie, si pe termen lung ma va costa mai mult decat banii economisiti cu mostrele.
4. Banuiesc ca te referi la codurile GS1. Iti recomand sa obtii licenta GS1 prin link-ul promotional Amazon Seller Romania si vei economisi 50%. Mai multe detalii despre preturi gasesti acolo.
5. Codurile GS1 se obtin in regim de licenta anuala si nu la bucata. Mai multe detalii prin link-ul de mai sus.
Iti va trebui un cod de bare pentru fiecare variatie a produsului (culoare, dimensiune etc). Daca produsul e compus din mai multe piese (bundle), atunci va avea un singur cod de bare.
6. Amazon ofera posibilitatea sa contactezi cumparatorii prin email, inclusiv folosind aplicatii automatizate (gasesti niste exemple aici: https://amazon-seller.ro/resurse-utile/ sub „Automatizare emailuri follow-up”).
E important sa respecti regulile lor de comunicare: nu poti oferi premii pentru review-uri, nu poti da link-uri catre site-uri externe Amazon etc.
Pe langa asta, Amazon ofera si posibilitatea pentru cumparatori sa se dezaboneze de la orice emailuri din partea vanzatorilor, si din proprie experienta cam 70% o fac, deci tehnica asta a devenit foarte ineficienta.
Recent, Amazon a introdus butonul „Request a Review” pentru fiecare comanda, si aceasta e varianta cea mai buna pentru a obtine review-uri organice in acest moment.
7. Partea cu bond-ul apare atunci cand trimiti in regim cargo maritim si vrei sa te ocupi personal de toata birocratia. Eu nu fac asta nu stiu daca am cunoscut vreun seller, indiferent de nivel, sa faca asta.
Cel mai bine colaborezi cu un freight forwarder care are experienta pe partea asta si se ocupa de toata birocratia de export-import. Ai cateva recomandari aici, sub „Companii de freight forwarding”: https://amazon-seller.ro/resurse-utile/
8. Pe langa costurile dublate, lansarea a doua produse in acelasi timp vor consuma atentie si energie de 2 ori. Daca ai buget pentru 2 produse, iti recomand sa lansezi primul, si dupa 2-3 luni al doilea.
In acele 2-3 luni vei invata lucruri valoroase care vor face lansarea celui de-al doilea produs multi mai simpla. Sau cine stie, poate te vei decide pe alt produs dupa experienta prin care ai trecut.