Sfaturi

Top 3 surse de furnizori din afara Chinei pentru produsele tale de pe Amazon

Acum câteva zile s-a finalizat o nouă bătălie în războiul comercial dintre SUA și China, care e în derulare deja de aproape un an (primele tarife au fost impuse în iulie 2018).

Primele creșteri tarifare au fost pentru importurile de materii prime, după care au fost țintite electronicele și utilajele industriale.

În septembrie 2018 au apărut primele tarife demne de luat în seama de către noi, vânzătorii FBA Private Label pe Amazon. Era vorba de tarife de 10% pentru mai multe categorii de produse finite, printre care articole sportive, accesorii pentru animale de casă, genți sau haine.

După acel moment, Trump a amenințat cu creșterea tarifelor la 25% pe 1 ianuarie 2019 dacă China nu îndeplinește anumite cerințe. A venit 1 ianuarie și creșterea tarifelor s-a amânat cu 90 de zile, după care toată lumea a sperat că s-a liniștit situația.

Pe 10 mai 2019, însă, toate canalele de informații din domeniu confirmau vestea: începând cu ora 00:01 a acelei zile, tarifele de 25% pentru importuri chinezești în valoare de 200 miliarde USD încep să fie impuse.

Consecințe

Întrebarea care e acum pe buzele tuturor este: cum mă afectează asta pe mine?

După cum am spus și în articolul din toamnă, cel mai afectat va fi consumatorul de rând din SUA, pentru că va observa o creștere a prețurilor.

Toți importatorii, cu condiția să continue importul din China, vor simți aceleași creșteri tarifare, deci nu va exista vreun avantaj sau dezavantaj pentru cineva anume.

Alternative?

Totuși, așa se naște o nouă întrebare: dacă aș găsi furnizori în alte țări care nu sunt afectate de aceste tarife, voi putea avea un avantaj competitiv?

Este posibil, însă haideți să vedem ce implică „despărțirea” de China.

Am analizat mai multe articole și grupuri de discuții și am conceput un top cu primele 3 țări alese deja de mulți vânzători pe Amazon ca și alternativă la China:

 1. India
  • Are sens ca a doua cea mai populată țară din lume să aibă o mână de lucru ieftină.
  • De asemenea, limba engleză are un statut semi-oficial aici și este mult mai populară decât în China, ceea ce înlesnește comunicarea cu furnizorii.
  • Exporturi cu volum mare: bijuterii, pietre semi-prețioase, textile, îmbrăcăminte.
 2. Vietnam
  • Țara care acum 50-60 de ani era sfâșiată de război s-a dezvoltat de atunci enorm, mai ales în domeniul tehnologic.
  • Exporturi cu volum mare: încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă, iluminat, produse din piele.
 3. Mexic
  • Iată o țară cu mână de lucru relativ ieftină, chiar „peste gard” de SUA.
  • Poate nu sunt la fel de ieftini ca și asiaticii, dar costurile mici de transport până în SUA a fost un argument important în ochii multora.
  • Exporturi cu volum mare: mobilă, iluminat, articole din plastic, bijuterii.

Dezavantaje

Mai sus am prezentat câteva aspecte pozitive legate de fiecare țară, dar să ne amintim că nu degeaba China produce aproape 50% din toate produsele folosite pe glob.

Sunt anumite aspecte unde alte țări încă nu pot concura cu China:

 • Diversitatea: în China poți găsi furnizori pentru practic orice, și ai la dispoziție și multe oferte de unde să alegi.
 • Productivitatea: modelul nostru de business se bazează pe volum și fabricile din China sunt specializate în a produce pe bandă un număr mare de produse într-un timp scurt.
 • Timpul de producție: datorită productivității ridicate, dar și datorită culturii și eticii în muncă, chinezii vor respecta deadline-urile stabilite mai des decât indienii, vietnamezii sau mexicanii.
 • Lanțul de aprovizionare: Produsele finite necesită materii prime diferite, care în China de obicei se găsesc „la o aruncătură de băț”, pe când în alte țări poate vor trebui importate, ceea ce amână timpul de producție.
 • Logistica: căile de transport dintre China și SUA sau Europa de Vest sunt foarte bine puse la punct, ceea ce înseamnă un cost redus și un timp scurt. Eu personal am cochetat cu furnizori din India înainte să-mi lansez primul produs chinezesc și am primit prețuri de transport pe kilogram simțitor mai mari. De asemenea, am citit de cazuri în care s-au pierdut containere înainte ca ele să ajungă de la furnizorul indian la portul de export.

Cum găsim furnizori în alte țări?

Platformele Alibaba, Global Sources sau DHGate sunt cunoscute pentru căutarea de furnizori chinezi, dar ei listează companii din toată lumea și sunt un punct bun de start.

Datorită aspectelor prezentate mai sus, e important să verifici amănunțit furnizorii găsiți, să afli ce experiență au cu exportul în SUA sau Europa de Vest și, evident, să ceri mostre.

Este bine să comanzi un stoc mai mic pentru început, pentru a vedea cum lucrează (viteză/timp), ceea ce poate oricum să fie un avantaj dacă ai un buget mai redus (chinezii de multe ori au o comandă minimă de peste 500 de unități).

Să nu uităm de alternativa nr. 4

Toată lumea vorbește de importul din țări asiatice sau Mexic, dar să nu uităm că și noi locuim într-o țară cu mână de lucru destul de ieftină!

O parte importantă din produsele pe care eu le vând pe Amazon în SUA și Europa de Vest sunt produse în România, deci țara noastră e o alternativă viabilă.

Desigur, se aplică aproape toate dezavantajele prezentate mai sus, mai ales legate de diversitatea furnizorilor și logistică, și mai adăugăm și mâna de lucru mai scumpă decât în China/Asia.

Despre aventura mea în vânzarea de produse românești pe Amazon am scris o broșură de 20 de pagini care însoțește cartea „Vânzarea pe Amazon – Sprint sau Maraton?”, unde recomand soluții de logistică și strategii pentru dezvoltarea afacerii accesibile doar în acest caz.

Recomandare: Abonează-te la newsletter pentru a primi articolele care vor apărea aici, dar cu o săptămână înainte. De asemenea, acolo voi trimite informații exclusive care nu vor apărea pe blog!
Show More
Amazon FBA - Cursul AMZ Academy

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button