Administrative

Transfer încasările de pe Amazon.com direct sau prin intermediar? Aspecte pro și contra

Dacă în articolul precedent am descris procesul de a te înscrie ca și vânzător pe Amazon.com, azi voi prezenta încă un aspect de bază: cum repatriezi încasările.

Destul de recent (anul acesta), Amazon.com a făcut o modificare în urma căreia au apărut două metode de a îți transfera banii în România: transfer direct de la Amazon.com în contul din România (doar in lei) sau transfer de la Amazon.com într-un cont din SUA deschis printr-un intermediar (doar in USD), după care transfer de acolo în România (lei sau USD).

Ambele variante sunt ok, în funcție priorități și circumstanțe. Să vedem ce le diferențiază.

1. Transfer prin intermediar

Încep cu varianta aparent mai complicată pentru că așa am lucrat eu până acum, și se pare că e varianta recomandată și de contabili. În 2014 când mi-am deschis cont pe Amazon.com, puteai face transfer doar in conturi aflate in vreo 10 țări, o listă mai mică și decât pe pagina de înscriere. România evident nu era printre ele.

Pentru a ne ajuta pe cei aflați în restul țărilor, au apărut companii care îți deschid cont intermediar în SUA. O astfel de platformă, pe care o folosesc și eu este World First, iar alta, recomandată de Amazon, este Payoneer.

Pro:

 • Transferul se face de la Amazon în contul intermediar direct în USD, fără comisioane sau rată de conversie.
 • Poți face transfer din contul intermediar către contul din România tot în USD – cu condiția să ai cont în USD deschis în țară. Comisionul este relativ mic și nu pierzi la rata de conversie.
 • Dacă furnizorul este în China, ca în 99% din cazuri, plata către furnizor o vei face în USD, deci clar va fi mai rentabil așa.
 • Poți transfera din contul intermediar și în lei, iar peste o anumită sumă nu se percepe comision (la World First e 1000 USD), dar schimbul valutar se va face la un curs care e ușor în avantajul lor.

Contra:

 • E un proces un pic mai complicat de a îți deschide cont la World First sau Payoneer. Vei trece printr-un mini-interviu telefonic unde te vor întreba ce afaceri faci, și va trebui să îți verifici identitatea și adresa cu o copie legalizată după buletin sau o factură de utilități.
 • Timpul de transfer se cam dublează: 1-2 zile de la Amazon la contul intermediar, și 2-4 zile de la contul intermediar în România.

2. Transfer direct

După cum ziceam, se poate alege și un cont din România ca destinatar al încasărilor.

O mențiune legată de screenshot-ul de mai sus: BIC (Bank Identifier Code) este numit și SWIFT în zona UE și este specific unei bănci. De exemplu pentru Banca Transilvania e BTRLRO22. Îl găsești imediat pe Google căutând „cod swift [numele băncii]”

Pro:

 • E mai comod, nu mai trebuie să-ți bați capul cu deschiderea contului intermediar.
 • Mai rapid, se face un singur transfer care durează 2-3 zile.

Contra:

 • Dacă alegi varianta asta, Amazon transferă doar în moneda locală (lei), și aplică o rată de schimb mai dezavantajoasă decât cea a serviciilor intermediare.
 • Dacă plătești furnizori din China, apare o pierdere clară (schimb USD-lei-USD).

Ca să vă faceți o idee, am luat cursurile afișate vineri 21 octombrie 2016 pe Amazon, World First, și ca și reper, cursul oficial BNR:

Amazon: 1 USD = 4,0161 RON
World First: 1 USD = 4,0201 RON
BNR: 1 USD = 4,1343 RON

Deci la un transfer de 10.000 USD, dacă alegi transfer direct de la Amazon în loc de intermediarul World First, pierzi exact 40 lei (în jur de 10 USD). Dacă e mult sau puțin, asta e decizia fiecăruia.

Recomandare: Abonează-te la newsletter pentru a primi articolele care vor apărea aici, dar cu o săptămână înainte. De asemenea, acolo voi trimite informații exclusive care nu vor apărea pe blog!
Show More
Amazon FBA - Cursul AMZ Academy

14 Comments

 1. Salut Sergiu, am o intrebare referitoare la articolul tau. Daca initial setez sa primesc banii pe contul de romania si intre timp imi fac cont la World First, pot schimba ulterior fara bataie mare de cap ? sau pot lasa blank pana imi setez contul bancar in US si sa completez direct cu datele acelea ?
  Multumesc.

  1. Poti sa schimbi contul bancar din Seller Central instant de oricate ori vrei, fara sa necesite verificari in plus.

   Un sfat totusi: e bine ca atunci cand faci schimbarea sa te loghezi de pe calculatorul/dispozitivul de pe care intri de obicei.

   Daca intri de pe un dispozitiv necunoscut pana atunci, exista riscul sa se alarmeze sistemul si sa se considere risc de hacking. In acest caz o sa blocheze accesul la cont si o sa-ti trimita un mail prin care sa confirmi ca e intentionata schimbarea, dupa care va trebui resetata parola.

 2. Salut!
  M-ai putea ajuta cu o intrebare cum devi amazon affiliate?
  Eu am incercat sa-mi imi fac cont ca affiliate dar atunci cand am ajuns la TAXE imi spune asa( care este VAT) , in așa fel .
  Te rog frumos mă poți indruma cu câteva sfaturi

  1. Salut, subiectul acestui site este vanzarea de produse fizice pe Amazon si nu partea de affiliate (Amazon Associates). Din pacate nu avem experienta pe aceasta parte.

 3. Buna ! Pot schimba contul bancar in Seller account și cu datele altei persoane ? Adică spre exemplu sa primesc banii in contul mamei ? Sau trebuie sa coincidă numele contului de seller cu cel al contului bancar ? Mulțumesc !

 4. Salut Sergiu,

  Ai incercat vreodata sa folosesti TransferWise? Au cele mai bune preturi la transferuri internationale, poti sa ai nenumarate monede pe acelasi card, daca ai nevoie de dolari iti deschid ei cont in US, pentru Euro ai cont in Germania iar pentru Lire ai cont in UK. Mai nou accepta si plati directe de la Amazon. Comparativ cu variantele enumerate de tine si altele care mai exista, inteleg ca asta e cea mai buna varianta. Nu trebuie sa fii in UK pentru a-ti inregistra contul si a-ti trimite cardul. Iti trimit cardul origunde esti in lume, iar verificarea actului de identitate se face criptat, in aplicatia de pe telefon.

  1. E bun si TransferWise, cunosc multi selleri care il folosesc.
   Eu folosesc World First de cativa ani si au cam toate facilitatile pe care le-ai descris, in afara de card, de care nu am simtit nevoia pana acum.

 5. Buna,

  Am citit ca World First are o limita de minim 1000 USD pe tranzactie. Ce se intampla in cazul in care am nevoie sa-i platesc furnizorul o suma sub 1000 USD? este TransferWise o solutie mai buna in acest caz? Multumesc

 6. Salut.Pot plati comisionul lunar Amazon de pe Payoneer?Mi au suspendat contul pentru ca, cardul e invalid.Desi este valid,dar banca nu i lasa sa mi debiteze cardul.Le cere 3d secure.sau factura si sa le fac eu plata online.Ce i de facut?Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button