Administrative

Transfer încasările de pe Amazon.com direct sau prin intermediar? Aspecte pro și contra

Dacă în articolul precedent am descris procesul de a te înscrie ca și vânzător pe Amazon.com, azi voi prezenta încă un aspect de bază: cum repatriezi încasările.

Destul de recent (anul acesta), Amazon.com a făcut o modificare în urma căreia au apărut două metode de a îți transfera banii în România: transfer direct de la Amazon.com în contul din România (doar in lei) sau transfer de la Amazon.com într-un cont din SUA deschis printr-un intermediar (doar in USD), după care transfer de acolo în România (lei sau USD).

Ambele variante sunt ok, în funcție priorități și circumstanțe. Să vedem ce le diferențiază.

1. Transfer prin intermediar

Încep cu varianta aparent mai complicată pentru că așa am lucrat eu până acum, și se pare că e varianta recomandată și de contabili. În 2014 când mi-am deschis cont pe Amazon.com, puteai face transfer doar in conturi aflate in vreo 10 țări, o listă mai mică și decât pe pagina de înscriere. România evident nu era printre ele.

Pentru a ne ajuta pe cei aflați în restul țărilor, au apărut companii care îți deschid cont intermediar în SUA. O astfel de platformă, pe care o folosesc și eu este World First, iar alta, recomandată de Amazon, este Payoneer.

Pro:

  • Transferul se face de la Amazon în contul intermediar direct în USD, fără comisioane sau rată de conversie.
  • Poți face transfer din contul intermediar către contul din România tot în USD – cu condiția să ai cont în USD deschis în țară. Comisionul este relativ mic și nu pierzi la rata de conversie.
  • Dacă furnizorul este în China, ca în 99% din cazuri, plata către furnizor o vei face în USD, deci clar va fi mai rentabil așa.
  • Poți transfera din contul intermediar și în lei, iar peste o anumită sumă nu se percepe comision (la World First e 1000 USD), dar schimbul valutar se va face la un curs care e ușor în avantajul lor.

Contra:

  • E un proces un pic mai complicat de a îți deschide cont la World First sau Payoneer. Vei trece printr-un mini-interviu telefonic unde te vor întreba ce afaceri faci, și va trebui să îți verifici identitatea și adresa cu o copie legalizată după buletin sau o factură de utilități.
  • Timpul de transfer se cam dublează: 1-2 zile de la Amazon la contul intermediar, și 2-4 zile de la contul intermediar în România.

2. Transfer direct

După cum ziceam, se poate alege și un cont din România ca destinatar al încasărilor.

O mențiune legată de screenshot-ul de mai sus: BIC (Bank Identifier Code) este numit și SWIFT în zona UE și este specific unei bănci. De exemplu pentru Banca Transilvania e BTRLRO22. Îl găsești imediat pe Google căutând „cod swift [numele băncii]”

Pro:

  • E mai comod, nu mai trebuie să-ți bați capul cu deschiderea contului intermediar.
  • Mai rapid, se face un singur transfer care durează 2-3 zile.

Contra:

  • Dacă alegi varianta asta, Amazon transferă doar în moneda locală (lei), și aplică o rată de schimb mai dezavantajoasă decât cea a serviciilor intermediare.
  • Dacă plătești furnizori din China, apare o pierdere clară (schimb USD-lei-USD).

Ca să vă faceți o idee, am luat cursurile afișate vineri 21 octombrie 2016 pe Amazon, World First, și ca și reper, cursul oficial BNR:

Amazon: 1 USD = 4,0161 RON
World First: 1 USD = 4,0201 RON
BNR: 1 USD = 4,1343 RON

Deci la un transfer de 10.000 USD, dacă alegi transfer direct de la Amazon în loc de intermediarul World First, pierzi exact 40 lei (în jur de 10 USD). Dacă e mult sau puțin, asta e decizia fiecăruia.

Recomandare: Abonează-te la newsletter pentru a primi articolele care vor apărea aici, dar cu o săptămână înainte. De asemenea, acolo voi trimite informații exclusive care nu vor apărea pe blog!
Tags
Show More
Cartea in format electronic Vanzarea pe Amazon - Sprint sau Maraton

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.